Çocuğuma Tahammülüm Kalmadı
- İlayda Korkutmaz
- 3 Oca
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Oca
"Çocuğum çoğu zaman kavgacı, kaba ve her şeye karşı. Çocuğuma tahammülüm kalmadı!" diye mi düşünüyorsunuz? O zaman ebeveynlik becerileri için somut eylemlere ihtiyacınız olabilir. Bu yazıyı okuyarak sizi davranışsal olarak zorlayan çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
Kabahatlere karşılık ver çocuğuma tahammülüm kalmadı
Çocuğunuz başkalarının kişisel sınırlarını ihlal etmenin zarar verici bir davranış olduğunu ve bu davranışlarının sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini bilmeli. Örneğin, çocuğunuz okulda sıra arkadaşının saçını çektiğinde veya bir arkadaşının oyuncağını parçaladığında bunun yanlış olduğunu öğrenmeli. Eğer bunlara bir ebeveyn olarak kayıtsız kalırsanız, çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunamazsınız.
Karşılıklarda planlı ve tutarlı ol
Çocukların kabahatlerine ebeveynleri tarafından verilen yanıtlar genelde tutarlı değildir ve ebeveynin o anki duygu durumuna, şartlarına bağlı olabilir. Örneğin, bir baba çocuğunun argo laf etmesine aşırı tepki vererek ona çok sert bir ceza verirken yine aynı baba başka bir gün çocuğunun okuldan bir arkadaşının gözüne yumruk atıp onun gözünü morartmasına çok yetersiz, daha hafif bir tepki verebilir. Veya bir anne, çocuğunun arkadaşlarına gösterdiği zorba davranışlara Pazartesi günü hiçbir tepki vermemişken Cuma günü çocuğu aynı zorbalığı yine gösterdiğinde bu sefer onu esaslı bir sonuçla yüzleştirebilir. Yani ebeveynler, kararlarını yönlendiren şeffaf bir değer sistemi kullanmadıklarında ve tutarsız yanıtlar verdiklerinde çocukları akılları karışmış ve kontrolsüz bir şekilde bırakırlar. Birtakım aşamalı/kademeli ve öngörülebilir karşılıklar çocuklara hangi davranışlarının uygun, hangilerinin uygunsuz bulunacağı ve uygunsuz davranışlarının sonuçlarının ne olacağına dair tutarlı bir mesaj verir. Çocuklar başlarda bir kar-zarar terazisinde bu davranışları göstermeden önce düşünürken zamanla, kendi seçimlerini yaparak, bu değer sistemini içselleştirebilir.
Sevgi kovasını doldur
Tıpkı açken gündelik işlerinizi yürütmekte zorlanmanız gibi, sevgi kovası o gün içinde tam dolmamış olan çocuğunuz da sizi zorlayıcı davranışlar göstermeye daha meyillidir. Çocuğunuzun sevgi kovasını ilgi ile doldurmanız ve bu kovayı her gün rutin olarak doldurmanız önemlidir. Neler yaptığınızda çocuğunuz onunla ilgilendiğinizi bilir? Her gün düzenli olarak kaç dakika veya saatinizi yalnızca çocuğunuza ilgi göstermek için ayırabilirsiniz? Birlikte lego yapmak, kutu oyunu oynamak, sohbet etmek, mutfakta beraber bir şeyler pişirmek vb. gibi hem sizin hem onun hoşlandığı etkinliklere sohbetinizi de dahil ederek çocuğunuzun sevgi kovasını doldurabilirsiniz.
İlişkini güçlü tutmaya devam et
Çocuklar değil, davranışlar cezalandırılır. Çocuğunuz bir kabahat işlediğinde, onu hala sevmeye devam edeceğinizi bilmesi önemlidir. Davranışının sonucuyla yüzleşmiş ve davranışı onaylanmamış olsa da ona bugüne kadar hangi sevgi eylemlerini gösteriyorsanız yine göstermeye devam edin. Örneğin, çocuğunuz kardeşinin kitaplarını karaladığı için ertesi gün en sevdiği boyama kitabından mahrum kalacak olsa bile siz uykudan önce hep verdiğiniz iyi uykular öpücüğünü ondan esirgememelisiniz.
Sorun devam ederse uzman desteği al
Eğer çocuğunuzun zorlayıcı davranışları sizin sınır koyma eylemlerinize uzun bir süre boyunca cevap vermezse, ve çocuğunuzun davranışlarında bir düzelme göremezseniz, bir çocuk veya ergen psikoloğundan randevu almayı düşünebilirsiniz.
Almayı düşündüğünüz uzman desteği ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

"Ankara uzman çocuk psikoloğu" arayışınız varsa, Ankara'da bulunan "çocuk psikoloğu Ankara" "çocuk ve ergen psikoloğu" İlayda Korkutmaz Temiz ile iletişime geçebilirsiniz. "Ankara pedagog", "Ankara en iyi pedagog", "Ankara çocuk terapisti" veya "Ankara en iyi çocuk psikoloğu" gibi ifadelerle de bir uzman arıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzdaki dikkat problemlerini "eryaman ergen psikolog" veya "eryaman çocuk psikolog" ve "eryaman çocuk psikoloğu" randevusu alarak çözmek istiyor olabilirsiniz. Pedagoglar ve psikologlar birbirinden farklı meslekler olsa da benzerlikleri de bulunmaktadır ve bu benzerlikler bazen ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Bunların yanı sıra, "ankarada en iyi ergen psikolog" gibi arayışlarınız da olabilir. "Oyun terapisi Ankara", oyun terapileri size ve çocuğunuza "Ankara öfke kontrolü çocuk psikoloğu", "Ankara çocuklarda dikkat eksikliği terapisi", "Ankara kaygı bozukluğu çocuk terapisti", "Ankara çocuklar için travma terapisi", "Ankara çocuklarda özgüven sorunu terapisti" gibi konularda yardımcı olabilir ve çocuğunuzun psikolojik iyi oluşunu sağlayabilir.
Comments