Nedir Bu Oyun Terapisi ve Nasıl İşe Yarıyor Olabilir? Oyun Terapisi Ankara
- İlayda Korkutmaz
- 22 Kas 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Oca
Oyun terapisinin ne olduğunu anlayabilmek için ilk önce bu terapi ekolünün benimsediği ve üzerine inşa edildiği kişilik kuramına bir göz atmamız gerekebilir. Bu kişilik kuramına göre, çocuk veya yetişkin her bireyin esas amacı "kendini gerçekleştirmek"tir ve tüm davranışlarını bu motivasyonla sergiler. Bir insanın kendini gerçekleştirmesi, o kişinin tüm otantikliği ile, özü ile, kendisi olarak diğer insanlar tarafından kabul görmesi; kendisinin değiştirilmeye çalışılmaması demektir.
Bir çocuk veya yetişkin, kendini gerçekleştirme yolunda çevresindekiler tarafından desteklenebilir veya engellenebilir. Desteklenenler "uyumlu" olarak görülürken, önüne sürekli engel çıkarılanlar "uyumsuz" olarak görülür ve onlardan değişmeleri beklenir. Uyumsuz olarak görülen bireyler, engellenseler dahi içlerindeki kendini gerçekleştirme motivasyonuna hala sahiptirler ve doğrudan kendileri olmalarına izin verilmedikleri için kendilerini gerçekleştirme yolculuğunu dolaylı yoldan yaparak tatmin olmaya çalışırlar; bu da onların daha da uyumsuz olmalarına sebep olur.
Örneğin, sınıftaki sıra arkadaşıyla arkadaşlık kurmayı reddeden ve onunla asla iletişim kurmak istemeyen 7 yaşındaki bir çocuğu hayal edelim. Bu çocuğun yakın çevresindeki çoğu kişi ve özellikle de ebeveynleri çoğu zaman onun duygusunu ve bu davranışın ardındaki ihtiyacı anlamak yerine bu "uyumsuzluğu" nasıl "uyumluluğa" dönüştürebileceklerini düşünebilir ve çocuğa o yönde davranışlarda bulunması için baskı kurup öğretici konuşmalar yapabilirler. Neredeyse her çocuk, tıpkı bu örnekteki gibi, yakın çevresi tarafından sürekli bir beklentiye göre davranması gerektiği ve başkalarının kendisi yerine kararlar verdiği bir dünyada büyümeye ve kendi sesini bulmaya çalışmaktadır.
İşte oyun terapisi tam da bu anlarda çocuğun yardımına koşan şeylerden biridir, diyebiliriz. Oyun terapisinde çocuk oyun odasındayken terapist tarafından kısıtlanmaz, engellenmez ve yönlendirilmez. En önemlisi ise, çocuk oyun odasında terapist tarafından tam kabul görür ve gerçekten de istediği her şeyi yapabileceği bir dünyanın içerisine, tamamen kendisine ait bir yere adım atmış olur. İster yıkıcı, şiddet içerikli oyunlar oynar; ister etraf dağıtmalı, halıları boyamalı, yere bilerek su dökmeli, terapistin kafasından aşağı oyuncakları boşaltmalı oyunlar oynar; ister tamamen susmalı, çıt çıkarmadan oturmalı, elini hiçbir oyuncağa sürmemeli oyunlar oynar. Gerçekten kabul gördüğü ve kimsenin onu yönlendirmediği bu ortamda duygularıyla yüzleşir, kendisinin kim olduğunu daha iyi anlar ve davranışlarına dair iç görü kazanarak kendi hızına göre zamanla daha olgun davranışlar göstermeye ve daha iyi kararlar vermeye başlar; çünkü kendisini gerçekleştirmeye ve bir birey olarak saygı görmeye dair motivasyonu tatmin olur.
Gerçek hayatın şartları gereği bir çocuğun ebeveynleri tarafından %100 koşulsuz kabul görmesinin ve ebeveynlerinin beklentilerinden bağımsız yaşamasının imkânsıza yakın olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu yüzden oyun terapisinin çocuklar için yarattığı bu dünya sayesinde bir çocuğa sağladığı faydanın ne kadar eşsiz ve değerli olduğunu fark edebiliriz.

"Ankara uzman çocuk psikoloğu" arayışınız varsa, Ankara'da bulunan "çocuk psikoloğu Ankara" "çocuk ve ergen psikoloğu" İlayda Korkutmaz Temiz ile iletişime geçebilirsiniz. "Ankara pedagog", "Ankara en iyi pedagog", "Ankara çocuk terapisti" veya "Ankara en iyi çocuk psikoloğu" gibi ifadelerle de bir uzman arıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzdaki dikkat problemlerini "eryaman ergen psikolog" veya "eryaman çocuk psikolog" ve "eryaman çocuk psikoloğu" randevusu alarak çözmek istiyor olabilirsiniz. Pedagoglar ve psikologlar birbirinden farklı meslekler olsa da benzerlikleri de bulunmaktadır ve bu benzerlikler bazen ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Bunların yanı sıra, "ankarada en iyi ergen psikolog" gibi arayışlarınız da olabilir. "Oyun terapisi Ankara", oyun terapileri size ve çocuğunuza "Ankara öfke kontrolü çocuk psikoloğu", "Ankara çocuklarda dikkat eksikliği terapisi", "Ankara kaygı bozukluğu çocuk terapisti", "Ankara çocuklar için travma terapisi", "Ankara çocuklarda özgüven sorunu terapisti" gibi konularda yardımcı olabilir ve çocuğunuzun psikolojik iyi oluşunu sağlayabilir.
Comments